Maria Rydqvist

Maria Rydqvist, född 22 mars 1983 i Smålandsstenar i Gislaveds kommun, är en svensk längdskidåkare som tävlar för Älvdalens IF. Hennes främsta meriter är SM-guld i 15 respektive 30 km från 2006 och 15 km från 2008. Rydqvist fick barn juli 2010 och i VM 2011 kom hon sexa i jaktstarten. I VM 2015 kom hon på fjärde plats i 10 kilometer fri stil och åkte tredje sträckan i det svenska stafettlag som vann silver på 4 x 5 km.

Vi på Concept är stolta och glada över samarbetet med Maria. Concept2 SkiErg är en viktig del i Marias upplägg och träning.

"- En av fördelarna med SkiErgen är att det är lätt att skapa en jämn och tuff belastning eftersom man alltid får ett direkt gensvar på vilken effekt och hastighet man kör. Till skillnad mot utomhus där väder och vind påverkar resultatet är det lätt att jämföra tider och följa sin utveckling över tid.  En annan fördel är naturligtvis ställtiden. Det går snabbt och smidigt att ställa sig vid SkiErgen istället för att ge sig ut på rullskidorna om man bara ska köra ett kortare pass. För mig som småbarnsförälder är det naturligtvis bra eftersom jag kan passa på att träna även när barnen sover eller leker för sig själva.

- Ett favoritpass är att köra 1000 metersintervaller ca 5-8 st med 2 minuters vila. Det är lätt att komma upp i en hög puls och få bra effekt både styrkemässigt och konditionsmässigt. Kör jag ett lugnare pass går jag efter watt-talen och försöker lägga mig på en viss effekt i varje drag genom hela passet. Om jag försöker dra med hög effekt får jag bättre styrketräning än om jag bara går efter hastigheten och dra med mindre kraft i varje tag. Ibland lägger jag in 100 meters spurter var 5e minut under lugna pass. Då får man även bra snabbhetsträning. 

- Under lugna pass kan jag också lägga in några minuters diagonaldrag med jämna mellanrum för att träna armarna mer specifikt.

- Jag tränar allt mellan 15-90 minuter på SkiErgen. Ofta i kombination med något annat, vanligen efter mina styrkepass. Längre pass kör jag på rullskidor. Under hösten när stavarna börjar slinta i marken ute uppskattar jag nog SkiErgen som bäst. Det är perfekt att de yttre förutsättningarna alltid är de samma."

Marias hemsida

Här kan du läsa mer om Concept2 SkiErg