Joakim Nömell

Joakim Nömell är 42 år från Haninge söder om Stockholm. Han är född med en ärftlig och den enda cancerformen som drabbar ögonen, Retinoblastom. Vid ungefär ett års ålder förlorade Joakim det sista av synen och är sedan dess blind. Under hela Joakims uppväxt via grundskola, därav 4 år på dåvarande specialskolan Tomtebodaskolan för synskadade, har idrott varit hans stora intresse. I ungdomsåren deltog han i skol-RM och SM i klassen för människor med funktionsnedsättning. Då var det friidrott och främst löpning och simning som gällde.

I vuxen ålder har träning varit en viktig del, men på grund av utbudet och möjligheterna i Sverige har Joakim inte tävlat. Tävlingsupplägg i olika grenar för människor med funktionsnedsättning i Sverige är i princip obefintligt efter -90-talets slut då handikappidrotten var stor i Sverige.

2012 hände mycket på en gång. Av en tillfällighet fick Joakim prova en riktig tandemracer, något som varit både svårt och dyrt att importera till Sverige. Tandem hade primärt tidigare varit av typen "treväxlad med stålram och ballongdäck på Gotlandssemester" och inte alls förknippat med fart och tävling. Det året köpte han sin första racer från Canondale och började träna. Inom cykel fanns alla vanliga motionslopp och långa distanser har alltid varit hans favorit. Inom cykel finns också sedan några år ett tävlingsupplägg som är under uppbyggnad som dessutom kan ge internationella UCI-poäng och leda ut på tävlingar i världen.

Samma år kontaktas Joakim av produktionsbolaget Mastiff och deltog i uttagningen till andra säsongen av Mot Alla Odds, en TV-serie i SVT där 10 människor med olika funktionsnedsättningar antar en utmaning. Första säsongen tog man sig genom Afrika och i den nya säsongen skulle deltagarna korsa Nicaragua från kust till kust. Inspelningen skedde hösten 2012 och programmet sändes våren 2013.

2013 inledde Joakim sin cykelkarriär på allvar och körde Vätternrundan 2 gånger det året. Först med funktionärerna 2 veckor före det vanliga loppet och då med ett före detta cykelproffs som pilot (ledsagare). Under hösten körde han sin första träningstävling i sin cykelklubb. Dock en serie träningstävlingar som i klassen paracykel räknas poängmässigt.

2014 var målet på allvar Paralympics i Rio 2016 och Joakim tränade stenhårt för detta. Det visade sig att det skulle bli omöjligt att hinna kvalificera dit då det även kräver en pilot på elitnivå som var beredd att anta samma utmaning. Trots annonsering i cykelklubbar, cykellandslaget, alla stora internetforum, cykelrelaterade Facebooksidor och grupper, anslag i några av Stockholms stora sporthallar och 5 av Stockholms största cykelbutiker, lyckades han ändå inte nå någon som var intresserad av att träna och tävla ihop.

- För att kvala in i paracykellandslaget måste man göra det med en pilot och inte med flera vilket jag varit tvungen att använda för att åtminstone hjälpligt täcka behoven. I nuläget saknar jag fortfarande en stadigvarande pilot på elitnivå och Paralympics i Rio detta år är för sent. Jag tränar i dagsläget med flera olika piloter på allt från motionärer till elit.

Joakims mål är fortfarande paracykellandslaget och att komma utomlands för att tävla. Han har bytt strategi från att först hitta en pilot att träna med, till att istället träna själv och prestera för att om möjligt därefter locka någon att vara med. Tanken är att vara en mer "färdig produkt" då det stora problemet verkar vara att hitta någon som både är tillräckligt duktig och vill göra samma satsning, samt bor tillräckligt nära för att logistiskt kunna träna tillsammans.

2015 vann Joakim Swe Cup Paracykel 2015, en cup bestående av 6 deltävlingar runt om i landet i disciplinerna tempo och GP. Den 13:e februari i år nådde han årets första framgång i och seger i  SM inomhus på bana på Velodromen i Falun. Det handlade då om distansen 1000 meter där Joakim tillsammans med sin pilot slog paracykellandslagets Henrik Rüffel och de båda mångmeriterade piloterna Johan Landström och Fredrik Ericsson.

Nästa mål är Swe Cup Paracykel 2016 med 8 deltävlingar samt SM utomhus i disciplinen tempo i Västerås i mitten av juni. På grund av Joakims synnedsättning och svårigheten att använda sig av vanliga gym har han satsat på egen träning hemma. Gym kräver ledsagning för att fungera bra och sådan kan man bara få någon timme per vecka.

Vi på Concept önskar Joakim stort lycka till och hoppas att vår roddmaskin från Concept2 kommer hjälpa till att nå alla mål som Joakim har satt upp framåt!

Joakims hemsida